В началото на годината не си поставям цели и не се заричам много неща, защото в такива случаи обикновено бързо нарушавам обещанията. Тихомълком се опитвам да си наложа само да пия редовно повече течности – вода или чай (бирата не се брои), да не ям захар (бонбони и други празни калории) и ползвам предимно био козметика, поне за грижата за кожата. Лесно, нали? Имам някои продукти, които скоро трябва да свърша, и за след това осигурих био алтернативи.

Поръчката от ecco-verde.de дойде както винаги бързо и опакована акуратно. Отляво-надясно:

Био покупки Sante

Чисто 100% бадемово масло на Tea Natura – За подхранване на кожата, масаж на скалпа и пръскане в косата. Отсипах си в едно малко шишенце с помпичка от друг спрей за коса и ще го редувам с маслото на Macadamia.

Шампоан Sante, овлажняващ, с био-манго и алое. Мирише много приятно и цената му е съвсем разумна. Скоро безсулфатния шампоан на Macadamia свършва и препоръката на Галина от Mymakeup2013 вкара в полезрението ми шампоаните на Sante.

Къна на Biopark cosmetics. Косата ми в момента е в едно междинно състояние, с израстнали здрави, лъскави коси горе и хвърчащи сухи краища долу, все още светли от боядисването. Една къна за изравняване на цвета и подхранване ми се стори удачна. Не съм се къносвала от поне 14 години, но ето ме и мен, с чиста, натурална червена къна и готова пак да си оплескам ушите.

Интимен измиващ гел на Tea Natura със слез и масло от чаено дърво. Без минерални масла, сулфати, оцветители, парфюми, консерванти, ГМО, това е следващия интимен гел, който ще сложа в банята след като свърши този на Nivea. Ако сте склонни към раздразнения в интимната област препоръчвам не само специалните измиващи средства, но и бельо от естествени, дишащи материи.

И последно … (моля, не се ужасявайте!) менструална чашка OrganiCup.

Когато преди години за първи път чух за това нещо, алтернатива на дамските превръзки и тампоните и го погледнах в интернет на снимка първата ми реакция беше „Това е за био-органик хипита. Трябва да си пълно ха-хо, за да си вземеш такова нещо.“ Обаче скоро попаднах на статия в един немски веган блог, всичко беше обяснено много човешки и разбираемо, с всичките предимства на чашката и нелицеприятни, но важни подробности около ползването й, на мен вече идеята не ми изглеждаше толкова безумно и се навих да пробвам. Та … ето я.

organicup organicup

За тези, които не познават това странно изобретение, менструалната чашка е гъвкав контейнер, който се поставя в тялото, за да се оттича в него менструалната кръв. Създаден е така, че анатомически да пасва перфектно и да не се усеща. Поставя се като се прегъва се леко, а след като се разгъне се получава лек вакуум и чашката залепва към вътрешните вагинални стени. Ако е поставена правилно (което изисква известна практика) осигурява пълна защита и по време на цикъла може да практикувате спорт и дори да ходите на басейн с нея. Почиства се лесно, под течаща вода, а след края на цикъла може да я изварите за дезинфекция.

Предимства: не съдържа избелващи химикали като другите хигиенни продукти, не причинява раздразнения, щади вагиналната флора, кръвта е напълно отделена в контейнера и опасността от развитие на бактерии е намалена, може да се носи по-дълго от тампон, не се налага да мислите постоянно дали имате купени тампони и превръзки, спестява пари и е добра за природата, защото продуцирате по-малко неразградим боклук.

OrganiCup e от медицински, хипо-алергичен силикон и е произведена в Дания.