Тази палитра закупих от ebay преди време, с умисъл да я ползвам за ежедневен грим, но в крайна сметка много рядко посягах към нея. Излезе ми към 20 лв. Дойде в обикновена, черна картонена кутия, без име на нея и графично оформление, само с напечатаното съдържание.

Съставките

Съдържа:

Talc, Mica, Mineral Oil, Kaolin, Titanium Dioxide, Magnesium Stearate, Isopropyl Palmitate, Lanolin, Methylparaben, Propylparaben, BHT (butylated hydroxytoluene).

Може да съдържа:

Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Manganese Violet, Ultramarine Blue, Oxide greens, Hydrated Oxide Green, FD&C Blue Nr. 1 Allake

Честно казано, все още не съм си формирала окончателно мнение по отношение на парабените. Заради огромната роля, която играят като консерванти в козметиката, парабените са обект на много противоречиви репорти. Всеки има Google и глава на раменете, за да прецени сам, но е добре да се знае, че за последните 3 съставки същестуват индикации, че могат да предизвикат алергични реакции, хормонален дисбаланс и са потенциално канцерогенни. Аз лично винаги съм с едно наум. В продуктите, които не съдържат парабени, не знаеш с какво са били заместени и какви ще са репортите за този нов консервант след време. (Убедена съм, че всяка козметика съдържа консерванти, освен ако не е с трайност от 1-2 месеца и не се съхранява в хладилник).

Цветове и качество

Палитрата съдържа 88 цвята, повечето в кафяви и бежови нюанси и керемидено, има морско синьо-зелено, три нюанса зелено-кафяво, няколко нюанса сиво, бяло, черно и бургундско-виолетово.  Като цветова селекция е отлична и много практична, но истината е, че в ежедневието надали съм ползвала повече от 10-тина цвята.

Една част от цветовете са матови, други са с лек блясък или силно металически. (на снимката на слънце личи най-много). Заради съдържанието на талк се разпрашават лесно при взимане с четката. Отделните цветове са с различен интензитет на цвета и трайност, но като цяло без база се представят много слабо – бледи, не се задържат върху клепача, трудно се получава някакъв красив ефект. С база успява да се получи наситен цвят, преливане, трайност, но в най-добрия случай може да се каже, че сме ги докарали до средно качество.

Моето мнение

Да получиш 88 цвята на цена от 20 лв. е много примамливо, но като погледна качеството, спорните съставки и колко реално ползвам палитрата, за мен покупката не си струваше. И тъй като стои в шкафа от 2011 година, принудена съм да я изхвърля. Не съм маниак на тема „срок на годност“, там също съм с едно наум, но козметика, която стои от толкова време без да я ползвам, няма място в шкафа ми. Да, свиди ми се малко, но е по-добре така.

Вие имате ли тази палитра, какво е мнението ви за нея?

Тревожат ли ви парабените в състава на един продукт?

Снимка на сянка
Палитра сенки Pro 88 warm

Снимка на слънце
Палитра сенки Pro 88 warm