Никакви витамини не могат да заменят разнообразното и здравословно хранене, добрия сън и редовния спорт, но ако всичко друго е налице, по желание можете да ударите едно рамо на красотата с някои хранителни добавки. Аз поне го правя.

Не знам дали съм споменавала, работя във фирма, която осигурява маркетингово и логистично обслужване. Най-големият ни клиент е фирма за хранителни добавки и витамини, предимно за хора в напредваща възраст 50+, но за себе си също съм харесала някои неща и ги вземам отвреме-навреме.

Какви витамини взимам?

Биотин (25 мкг/ден) Витамин B7 играе роля в синтеза на мастни киселини, усвояването на фолиевата киселина и аминокиселината левцин, цикъла на Кребс и т.н. Чрез участието си в структурните връзки в кератина биотинът допринася за здрави нокти и коса.

Хиалуронова киселина (капсули, 60 мг./ден) От нея търся двуяка полза – първо за ставните хрущяли, особено коленете, които натоварвам със спорта и второ, за подобряване на еластичността и общия вид на кожата. В момента не съм старателна, но докато я взимах редовно действително имаше ефект, кожата стоеше по-плътна и свежа на вид.

Астазантин (english: astaxanthin) – 4 мг астазантин, комбиниран с 10 мг. вит. А и 60 мг. витамин C. Астазантинът е вид каротиноид, червен пигмент, който се намира в алгите, сьомга, омар, скариди и пр. Мощен антиоксидант, помага на кожата в защитните й процеси срещу UVA/UVB лъчите, като вид слънцезащита „отвътре“, забавя стареенето и подпомага клетъчното обновяване в цялото тяло. Интересното е, че тъй като може да се ползва като оцветител за хранителни продукти, Европейската комисия е дала на астазантина E-номер 161j. Напълно безопасен, а всъщност дори и много полезен.

През зимата взимам и една добавка за имунната система с бета глюкан.

П.П. Не слагам линкове или снимки на продуктите, които взимам, тъй като тази публикация е информативна, а не рекламна, а и фирмата няма дистрибутор за българския пазар. Но аналогични добавки имат същия ефект.