Има ли нужда да ви убеждавам колко е важно пиенето на вода за здравето и красотата? Тялото има нужда от достатъчно течности, за да функционира нормално. Ако пиете твърде малко вода, това натоварва бъбреците, влошава извеждането на отпадните вещества от организма, влияе лошо на хрущялите и дори на мозъчната дейност, забавя или прави почти невъзможно разграждането на целулита и води до уморен вид на кожата.

Но какво да правим, ако в забързаното ежедневие не се сещаме да пием вода, утоляваме жаждата със силно подсладени газирани напитки или още по-лошо, изобщо не ожадняваме и трябва да се насилваме за всяка глътка?

Не приемайте този пост като назидателен. Аз самата съм правила гореизброените неща години наред и те са ми до болка познати. След като се върнах от САЩ пиех по 2 литра кока-кола на ден. И до днес обичам звука на шумяща, прясно налята кола, и звъна на кубчета лед о стъклената стена на чашата. После, в работните ми години, сърбах по 3 кафета и една чаша вода на ден, и не ми се пиеше повече.

Започнах да обръщам навика едва през 2013, и ми отне много време, но за първи път отскоро мога да кажа, че не само имам стабилен и редовен прием на вода в препоръчителния минимум (по 500 мл. на 10 кг. тегло), но дори след това пак ожаднявам понякога.

Трудно ми беше, много трудно. Когато си привикнал на кока-кола и сокове, водата просто не ти е вкусна. Но ако се движиш в правилната посока, тялото се нагажда. Ето моите малки трикчета, с които привикнах да пия повече.

1. Дайте малко вкус на водата! Когато рецепторите ви се подразнят от някаква вкусна миризма, те искат да поемат повече, да я усетят по-добре. Нарежете малко лимон, краставички, ягоди, зелена ябълка или друг плод в каната с вода.

Ikea

2. Моят power коктейл е листа от прясна мента, пресен корен джинджифил и лимон. Смлени във блендера и изсипани във водата за деня, на мен са ми толкова свежи и любими, че до 10:00 сутринта мога да изпия 1.5 литра без проблеми.

3. Чаят не е само за настинка! Направете си слаб плодов чай в голяма кана, оставете го да изстине. Вярно, не е сладък като Nestea, но пак е приятен. Аз си правя пакетче чай на 1 л. вода. Може да е с аромат на горски плодове, сенча (зелена ябълка), турски чай със мирис на смокиня и пр. Въпрос на вкус, възможностите са десетки. Ползвам една огнеупорна кана на Икея, която се оказа много практична.

4. От газираната вода се подува корема, но ако я харесвате, пийте и от нея. Аз си взимах отвреме-навреме слабо газирана, но вече не се сещам, макар че на работа имаме неограничени количества безплатно.

5. И в този дух на дребни прегрешения, ако не можете съвсем без сладък вкус, слагайте по лъжичка мед или захар в лимонадата и студения чай. Както казах, това е дълъг процес на привикване и човек не може да се откаже от всичко наведнъж. Аз например днес изпих 330 мл. газирано био-шорле от ябълка, с много приятен киселичък вкус като си го разредих с около литър вода.
gkwsg10nset_set-allgemein-154f72a4d77356_720x600
6. Дръжте водата наблизо, до компютъра или на работното място. Не чакайте да ожаднеете! Опитвайте се да се сетите веднъж на час да изпиете по половин или една чаша или си вземете от специалните бутилки с мерителна скала.

7. Може да ви се стори странно, но съдът явно има значение. Преди носех вода в пластмасова бутилка на работа, но открих, че пия много повече ако си напълня в стъклена гарафа. Явно съм свикнала да мисля за пластмасата като за нездравословна, отделяща вредни вещества, и на някакво подсъзнателно ниво съм я отхвърляла.

8. Ако това ще ви помогне, сложете си App на телефона, който да ви напомня или в който да записвате изпитите количества. Аз например си записвам в приложението на моя activity tracker FitBit и да щракна на иконката за поредната изпита гарафа 750 мл. си е вид награда.

Надявам се да съм била полезна. Казвала съм го и преди, красотата идва от вътре. Не само в преносния смисъл, а и буквално. Спете достатъчно, спортувайте редовно и пийте вода! И бъдете търпеливи и милостиви към себе си, за всичко. Никой не е идеален.